Wat zoemt er in jouw achtertuin? Die vraag kwam van Nederland Zoemt, via een telformulier in mijn biologische maaltijdbox. Afgelopen weekend was de tweede nationale bijentelling. Maar afgezien van een enkele hommel met luxueuze bontmantel, was het zaterdag en zondag akelig stil rond onze prachtige prunus.
Misschien hadden zijn concullega’s van de twintig bijensoorten die hier rond deze tijd van het jaar blijkbaar gespot kunnen worden de zoetgeurende bloemen al helemaal uitgewoond, bedacht ik bedremmeld. Want dat er inmiddels al wel wat neefjes en nichtjes van deze teddybeer onder de insecten op bezoek waren geweest, dat was me wel opgevallen. Hele volken, zo leek het. En terecht, want we hebben een buitengemeen prachtig en uitbundig gedecoreerde roze kaars naast de schuur staan: de trots van onze achtertuin. Wat zeg ik? Van de buurt!
Teloorgang van het insectenrijk
Maar niks dus, dit weekend. Of had de teloorgang van het insectenrijk zich ineens met apocalyptische snelheid voltrokken? Nee, als de bij in een paar dagen tijd van de aardbodem was verdwenen, dan was ons vast wel Iets Ingrijpends opgevallen. De aarde die haar baan verliet, bijvoorbeeld, of een gifgaswolk boven het noordelijk halfrond.
Toch de temperatuur dan misschien? Manlief stuurde zaterdag vanaf Schiermonnikoog nog een foto van een besneeuwde achtertuin. Maar op Nederland Zoemt.nl staat de teller terwijl ik dit schrijf op 36.955 bijen, gerapporteerd door ruim 4338 mensen. Even moest ik denken aan het FvD-meldpunt voor linkse leerkrachten die onze jeugd zwaar onderbetaald staan te indoctrineren: hopelijk loopt daar het aantal meldingen minder hard op. Hoe dan ook had er dus wel degelijk wat rondgevlogen met die kou. Ik was gewoon te snel afgehaakt. Had best even een jas kunnen aantrekken in plaats van af te haken in de stille koude.
Verlengde bijentelling
Maar ik kan nog in de herkansing, zie ik. De telling is verlengd tot aanstaande vrijdag. In verband met de lage temperaturen inderdaad. De bijen waren binnen gebleven, afgelopen weekend. IJsvrij. En nee, meneertje Baudet, dat staat niet haaks op de opwarming van de aarde.
Toch het telformulier maar weer uit de papierbak gevist dus. Hoe ik dan in vredesnaam het verschil moet gaan zien tussen een honingbij en een gehoornde metselbij, of tussen een akker- en een steenhommel, dat zien we dan wel weer. Gelukkig mag je bij bij ook ‘bij onbekend’ invullen, en bij hommel ‘hommel onbekend’. Dat onderscheid lijkt me het hoogst haalbare, zeker bij de bijen bovenin de boom. Zweefvliegen – bij ons thuis liefkozend aangeduid met de naam kijkbij- vallen door de mand door hun hoekige vliegmanoeuvres. Die herken ik wel. Althans, die van het type ‘zweefvlieg onbekend’. Heb ik toch mooi al drie verschillende soorten straks.
Vandaag wordt het 18 graden volgens mijn telefoon. Het kan nog!